Лидерите на ЕС се поздравиха за привидно постигнатото вчера споразумение за

...
Лидерите на ЕС се поздравиха за привидно постигнатото вчера споразумение за
Коментари Харесай

ЕС задели 5 млрд. евро във въображаем фонд за Украйна

Лидерите на Европейски Съюз се поздравиха за видимо постигнатото през вчерашния ден съглашение за фонд от 5 милиарда евро за финансиране на нови оръжейни доставки за Украйна. Но фондът е шедьовър в преопаковането и преетикетирането.

 

Голяма част от вноските във " Фонда за подкрепяне на Украйна " в действителност няма да бъдат под формата на нови пари. Страните от Европейски Съюз могат да отчетат стойността на двустранните си доставки на оръжие като " вноски " във фонда. Германия към този момент съобщи, че няма да заплати 1,2 милиарда евро, а вместо това ще регистрира личните си оръжейни доставки като своя вноска, написа „ Сега “.

 

" Успяхме ", написа в Х топ дипломатът на Европейски Съюз Жозеп Борел. " Посланието е ясно: ще подкрепим Украйна с всичко, което е належащо, с цел да победи. "

 

Но в реалност това, което в началото беше планувано като нова банка със свежи пари, която да финансира спомагателни оръжия за Украйна, се трансформира в Потьомкинско село. Това е " креативно счетоводство ", признава един от чиновниците, представени в брюкселски медии.

 

След месеци на невъзможност по въпроса по какъв начин да се оформи фондът, страните се съгласиха с предлагането на Германия да се регистрират двустранните помощи за Украйна като опция на внасянето на пари в банката (което имаше стопански смисъл за Берлин, защото той е най-големият донор на военно съоръжение за Киев в ЕС).

 

Двустранните доставки на оръжия за Украйна ще се регистрират като равностойни на финансовите вноски във фонда на равнище от към 50 %. Това не значи, че дадена страна може да приспадне единствено половината от заплащанията си, както в началото смятаха доста наблюдаващи, а за всеки 2 евро в оръжия, които някоя страна дава непосредствено на Украйна, тя може да приспадне 1 евро от вноските си във фонда.

 

В случая на Германия, която заради икономическата си мощност би трябвало да поеме една четвърт от финансирането на фонда, или към 1,2 милиарда евро годишно, това значи, че до момента в който дава директно оръжия на Украйна на стойност най-малко 2,4 милиарда евро, няма да й се постанова да внася нито цент във фонда. Така че за тази година да вземем за пример Берлин ще бъде спокоен - няма да му се постанова да усилва бюджета си за Украйна.

Същото важи и за останалите страни от Европейски Съюз. Ако те отпускат задоволително двустранна помощ, няма да им се постанова да вземат участие във фонда.

 

Не се знае колко пари в действителност ще бъдат импортирани във " Фонда за подкрепяне на Украйна " - но  теоретично може да е нищо. Много публични лица и дипломати се съгласиха, че не е идеална сегашната система на заплащане на пари в " Европейския механизъм за мир " единствено с цел да бъдат преразпределени към страните от Европейски Съюз. Страните използваха фонда, с цел да модернизират личните си армии и да изпратят старите си оръжия в Украйна.

 

Фактът, че Унгария има право на несъгласие върху всеки изплатен транш, също направи предлагането на Германия по-прагматично. Вместо да дават на Унгария право на несъгласие върху личната си отбранителна помощ за Украйна, в този момент страните могат просто непосредствено да купуват оръжия за Киев и да регистрират това като собствен " принос " във фонда.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР